42ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορών Μουσικών και Φωνών του Κόσμου στο Felletin της Γαλλίας 

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η συμμετοχή του τμήματος ενηλίκων του Πολιτιστικού και Λαογραφικού Συλλόγου Σορωνής Ρόδου ‘Το Αμπερνάλλι’ στο 42ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορών Μουσικών και Φωνών του Κόσμου, το οποίο διοργάνωσε ο Σύλλογος «Οι Πόρτες του Κόσμου» (Les Portes du Monde) στο Felletin της Γαλλίας.

Δείτε όλα τα βίντεο (12 συνολικά) στο κανάλι μας στο youtube.com/ampernalli πατώντας εδώ.

Μετά από πρόταση για συμμετοχή στο Διεθνές Φεστιβάλ του Πολιτιστικού Ομίλου Απολλώνων «Νέοι Ορίζοντες» και του Προέδρου του κ. Μανώλη Κυριαζάκου, ο Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος Σορωνής ‘Το Αμπερνάλλι’ αποδέχθηκε την πρόταση για συμμετοχή του χορευτικού τμήματος στο εν λόγω Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χωρών. Από τη μεριά της η Διεύθυνση του Φεστιβάλ έστειλε εκπρόσωπο της που επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του συλλόγου, συζήτησε με το Δ.Σ. και ενέκρινε τον φάκελο συμμετοχής που υπέβαλε ‘Το Αμπερνάλλι’. Σημαντική και αμέριστη υπήρξε η βοήθεια και στήριξη του Σπιτιού της Ευρώπης στη Ρόδο και ιδιαίτερα των επίτιμων προέδρων του κ. Μαριλένας Σωκιανού και Άννας Χαρίτου. Με την οικονομική επιχορήγηση δε της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής του Υπουργείου Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής η συμμετοχή του συλλόγου στο Φεστιβάλ ήταν πια γεγονός.

Το χορευτικό τμήμα αποτελούμενο από 15 χορευτές και συνοδευόμενο από το Διοικητικό Συμβούλιο του συλλόγου, τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Ομίλου Απολλώνων «Νέοι Ορίζοντες» κ. Μανώλη Κυριαζάκο , τον χοροδιδάσκαλο του τμήματος κ. Φιλήμονα Μιχαλάκη και τους μουσικούς κους Μανώλη Μπαλάσα και Γιώργο Πρεάρη, βρέθηκε στο Felletin της Γαλλίας από τις 4 έως και τις 12 Αυγούστου.

Το κατάμεστο από κόσμο κλειστό γυμναστήριο του Felletin αλλά και οι γειτονιές της πόλης, γέμισαν κυριολεκτικά από τη νησιώτικη παραδοσιακή ελληνική μουσική και τους χορούς του τόπου μας. Η Ελλάδα και τα νησιά μας μπλέχτηκαν με άλλες χώρες του κόσμου, από τον Άγιο Δομίνικο και την Ουγκάντα έως τη Σαρδηνία, και από το Λάος έως τον Λίβανο, δημιουργώντας ένα απίστευτα εντυπωσιακό μείγμα, χρωμάτων, μουσικών, χορών και φωνών. Η Ελληνική σημαία κυμάτιζε στο Felletin καθ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ γεμίζοντας τα μέλη της αποστολής με εθνική περηφάνια.

Ο σύλλογος «Οι Φίλοι των Πύργων», που εδρεύει στο γειτονικό χωριό ‘Μοντειγ ο Βικομτ’, διδυμοποιημένος με τον Πολιτιστικό Όμιλο Απολλώνων ‘Νέοι Ορίζοντες’, επεφύλαξε στην αποστολή θερμή υποδοχή και ακόμη πιο θερμή φιλοξενία. Στην Ελληνογαλλική βραδιά που ετοίμασαν στο χωριό Μοντέιγ ο Βικομτ ειδικά για την αποστολή, παρουσιάστηκαν Ελληνικοί και Γαλλικοί χοροί, ενώ οι χορευτές και των δύο χωρών έμαθαν και χόρεψαν μαζί τόσο τους ελληνικούς όσο και τους γαλλικούς χορούς. Η βραδιά έκλεισε με το τραγούδι ‘Τα παιδιά του Πειραιά’ τραγουδισμένο στα Ελληνικά και στα Γαλλικά και συνοδευόμενο μουσικά από Γαλλίδα οργανοπαίχτη και γαλλικό μεσαιωνικό μουσικό όργανο. Επρόκειτο για μια υπέροχη πραγματικά βραδιά που περιέκλειε όλο το ουσιαστικό νόημα της διδυμοποίησης.

Μέσα από αυτή τη συμμετοχή, ο Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος Σορωνής Ρόδου «Το Αμπερνάλλι» αποκόμισε εμπειρίες, αντάλλαξε πολιστισμικά στοιχεία και δημιούργησε σχέσεις και φιλίες, τόσο με το διοργανωτή Γαλλικό σύλλογο ‘Οι Πόρτες του Κόσμου’ και το σύλλογο ‘Οι Φίλοι των Πύργων’, όσο και με τις αποστολές των χωρών που συμμετείχαν στο φεστιβάλ.

«Το Αμπερνάλλι» αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει όλους όσοι συνέβαλαν στην πραγματοποίηση αυτής της αποστολής: τους Γαλλικούς Συλλόγους ‘Οι πόρτες του Κόσμου’ και ‘Οι Φίλοι των πύργων’ , τους «Νέους Ορίζοντες» των Απολλώνων και το «Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο», για την ευκαιρία που του έδωσαν και για την άψογη φιλοξενία, αλλά φυσικά και τους χορευτές και μουσικούς της αποστολής που ταξίδεψαν την παράδοση του τόπου μας ως εκεί.

Δείτε όλα τα βίντεο (12 συνολικά) στο κανάλι μας στο youtube.com/ampernalli πατώντας εδώ.

 

 

30 Ιουνίου 2019

Με αφορμή τη λήξη των τμημάτων σύγχρονου χορού- hip hop, την Κυριακή 30 Ιουνίου παρουσιάστηκαν χορογραφίες, στο προαύλιο χώρο στη Στέγη του Συλλόγου μας. Παράλληλα, δόθηκαν οι βεβαιώσεις συμμετοχής στα προγράμματα που πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με το ΚΕΚ «Γ. Γεννηματάς» της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και υπήρχε έκθεση έργων από τα τμήματα ξυλογλυπτικής και χειροποίητου κοσμήματος.

Φωτογραφίες:

 

 

25η Μαρτίου 2019

Παραδοσιακούς χορούς του τόπου μας, παρουσίασαν τα χορευτικά τμήματα του Πολιτιστικού και Λαογραφικού Συλλόγου Σορωνής Ρόδου "Το Αμπερνάλλι", αμέσως μετά το τέλος της μαθητικής παρέλασης στη Σορωνή. Τμήματα τους παρέλασαν μαζί με τους μαθητές και τις μαθήτριες των Σχολείων.

Φωτογραφίες:

 

18-19/12/2018

Στις 18 και 19 Δεκεμβρίου 2018, πραγματοποιήθηκαν μικρές εκδηλώσεις για τα τμήματα του  Συλλόγου μας, στο πλαίσιο των Χριστουγέννων. 

29/04/2018: Σεμινάριο κρητικών χορών

Με επιτυχία διεξήχθη την Κυριακή 29 Απριλίου, το σεμινάριο Κρητικών Χορών με το δάσκαλο και ερευνητή των κρητικών χορών κ. Γιάννη Μεγαλακάκη, στη στέγη του Συλλόγου.

Ο Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος Σορωνής Ρόδου «Το Αμπερνάλλι» ευχαριστεί θερμά τον κ. Μεγαλακάκη γι’ αυτή τη συνεργασία.

Η ιδιαίτερη συμμετοχή του κόσμου, από την περιοχή της Σορωνής αλλά και από πολιτιστικούς συλλόγους και φορείς του νησιού, αποτέλεσαν τιμή για τον Σύλλογο μας, και θα χαρούμε πολύ να τους δούμε και στις επόμενες εκδηλώσεις μας. 
Ευχόμαστε σύντομα να μπορέσουμε να πάρουμε κι άλλες αντίστοιχες πρωτοβουλιές.
Τέλος, ευχαριστούμε θερμά το χορηγό του σεμιναρίου: Kipriotis Hotels, για την φιλοξενία του κ. Μεγαλακάκη, αλλά και το Τυπογραφείο Νίκος Χατζηκαλημέρης, για την κάλυψη έντυπων αναγκών.
 

25/05/2018

Οι Χορευτικές Ομάδες του Πολιτιστικού και Λαογραφικού Συλλόγου Σορωνής Ρόδου "Το Αμπερνάλλι" συμμετείχαν στην μαθητική παρέλαση που πραγματοποιήθηκε στη Σορωνή Ρόδου την Κυριακή 25 Μαρτίου 2018. Αμέσως μετά, στο προαύλιο της Στέγης του Συλλόγου (στο Γυμνάσιο Σορωνής) παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς.

Δείτε πατώντας εδώ, φωτογραφίες: https://imgur.com/a/qOSYU

 

06/01/2018

Σύγχρονους χριστουγεννιάτικους χορούς παρουσίασαν οι αντίστοιχες ομάδες του Συλλόγου μας στο προαύλιο της Δημοτικής Κοινότητας Σορωνής, το Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2018. 

 photo IMG_20180106_115144_zpskwjyuhr5.jpg

 photo IMG_20180106_115023_zpslp4zixyl.jpg

 photo IMG_20180106_115547_zpspcxlim30.jpg

 photo IMG_20180106_115632_zpsugdqiobz.jpg