Συμμετοχή στην Έκθεση χειροτεχνίας και παράδοσης

Διήμερη έκθεση χειροτεχνίας και παράδοσης πραγματοποιήθηκε στο Ροδίνι από το ΚΕΚ Γεννηματάς, με συμμετοχές των τμημάτων και του Πολιτιστικού και Λαογραφικού Συλλόγου Σορωνής Ρόδου "Το Αμπερνάλλι". Το Σάββατο και την Κυριακή 23-24 Μαρτίου 2019. 

Φωτογραφίες:

 

30/01/2019

Μετά από ικανοποίηση του σχετικού αιτήματος του Συλλόγου μας προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και τη χρηματοδότηση  από τη Διεύθυνση Νησιωτικής Πολιτικής – Τμήμα Θαλάσσιων Θεμάτων και Πολιτισμού του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με το ποσό των πέντε χιλιάδων ευρώ (5.000,00€), για τη συμμετοχή του χορευτικού τμήματος ενηλίκων στο 42ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών στο Felletin της Γαλλίας, τον Αύγουστο του 2019, η επίτευξη αυτού του πολύ σημαντικού πολιτιστικού- λαογραφικού ταξιδιού φαντάζει ευκολότερη.

 

13/01/2019

Στις 13 Ιανουαρίου 2019 ο Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος Σορωνής Ρόδου ‘Το Αμπερνάλλι’ έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του στη στέγη του συλλόγου με τις ευλογίες του π. Παύλου και παρουσία πολλών μελών, φίλων και παιδιών του συλλόγου αλλά και επίσημων προσκεκλημένων.

Ο αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Νεκτάριος Σαντορινιός, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Δημήτριος Τσοπανάκης, ο Αντιδήμαρχος Ρόδου κ. Αγαπητός Πάλλας και ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Σορωνής κ. Αντώνης Σαββάκης, έδωσαν τις ευχές τους και μίλησαν με τα καλύτερα λόγια για το σύλλογο, ενώ πολλοί ήταν και οι εκπρόσωποι των φορέων και συλλόγων της Σορωνής που τίμησαν με την παρουσία τους την πίτα του συλλόγου.

Ο Σύλλογος, διεξάγοντας παράλληλα και την ετήσια Γενική Συνέλευση του, έκανε μια αναδρομή στις εκδηλώσεις και στις δράσεις του συλλόγου που πραγματοποιήθηκαν το 2018 καθώς και τον ετήσιο οικονομικό απολογισμό.
Το Διοικητικό Συμβούλιου του Συλλόγου εύχεται από καρδιάς σε όλους Καλή Χρονιά, με υγεία και δημιουργικότητα.

Φωτογραφίες:

Επιχορήγηση για δράσεις από το Υπουργείο Πολιτισμού

Μετά από σχετικό αίτημα, ο σύλλογος μας επιχορηγήθηκε το Δεκέμβριο του 2018, με το ποσό των δύο χιλιάδων ευρώ (2000,00 €) από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, Διεύθυνση Πολιτιστικών Δράσεων & Εποπτείας- Τμήμα Μητρώου Πολιτιστικών Φορέων. Τα χρήματα αυτά, χρησιμοποιήθηκαν στην 11η Γιορτή Μουσικής (που είναι αναγνωρισμένη ως φεστιβάλ από το υπουργείο), στις εργασίες επιδιορθώσεων στο Λαογραφικό Σπίτι της Σορωνής καθώς και για  την επισκευή και συντήρηση των αργαλειών που έχει στην κατοχή του ο Σύλλογος.

Παρουσίαση βιβλίου "Η πυραμίδα της οργής"

Ο Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος Σορωνής Ρόδου "Το Αμπερνάλλι", το Βιβλιοχαρτοπωλείο "Η Πηγή" και οι Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ παρουσίασαν το νέο βιβλίο του Μένιου Σακελλαρόπουλου, Η ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΤΗΣ ΟΡΓΗΣ, το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2018.
Για το βιβλίο μίλησαν η Χριστίνα Σαββάκη-Γκρανζάν, ψυχολόγος, η Βίκυ Θεολόγη, θεατρολόγος και ηΑποστολία Δημητρά, φιλόλογος - επιμελήτρια εκδόσεων.

Ο συγγραφέας παρουσίασε το έργο του, συνομίλησε με το κοινό και φυσικά υπέργαψε αντίτυπα του βιβλίου του.

1

2

 

Επίσκεψη στο Kέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

Μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου μας, επίσκέφτηκαν το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας το Σάββατο 08 Δεκεμβρίου 2018, συζήτησαν με το Συμβούλιο και τον Πρόεδρο κ. Μαρίνο Ιωάννη, καθώς και με παιδιά του Κέντρου και παρέδωσαν μια επίπεδη τηλεόραση 55 ιντσών και ένα πλήρες Home cinema, μαζί με τα παρελκόμενα τους. Θυμίζουμε πως τα χρήματα συγκεντρώθηκαν από στοχευμένη δράση της γιορτής παραδοσιακών χορών, στο Θέατρο Τάφρου "Μελίνα Μερκούρη" κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Η χαρά των παιδιών ήταν πολύ μεγάλη κι αυτό αποδείχτηκε από τη δίωρη συζήτηση που ακολούθησε, η οποία ήταν και ιδιαίτερα ουσιαστική.

 c

A

 

Έκθεση φωτογραφίας "Θαλασσογραφίες"

Ο Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος Σορωνής Ρόδου "Το Αμπερνάλλι" στήριξε την έκθεση φωτογραφίας "Θαλασσογραφίες".

Μία έκθεση φωτογραφίας που ετοίμασε και προετοίμασε ο Νίκος Χατζηκαλημέρης, με κείμενα μελών του Εργαστηρίου δημιουργικής γραφής και ανάγνωσης "Το Κοχύλι". Η έκθεση πραγματοποιήθηκε από την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου έως και την Κυριακή 02 Δεκεμβρίου 2018, στο Γαλλικό Κατάλυμα στην οδό Ιπποτών στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου.

 11

 

Παραχώρηση του Κτιρίου που στεγάζεται ο Σύλλογός μας

Στις 18/11/2018 σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη Δημοτική Κοινότητα Σορωνής, ικανοποιήθηκε το επί σειρά ετών αίτημα του Συλλόγου μας για την παραχώρηση του κτιρίου της πρώην Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου που αποτελεί άλλωστε και χωρική συνέχεια της Στέγης μας, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα να αναπτυχθούν καλύτερα οι εβδομαδιαίες δράσεις και να συντηρηθεί στο σύνολο του το ιστορικό αυτό κτίριο της Σορωνής. Οι εργασίες αποκατάστασης θα ξεκινήσουν άμεσα.

 

Συνάντηση Πολιτιστικών Συλλόγων στο Δημαρχείο Ρόδου

Την Πέμπτη 01 Φεβρουαρίου 2018  πραγματοποιήθηκε συνάντηση των Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου, μετά από πρόσκληση του Αντιδημάρχου Πολιτισμού κ. Τέρη Χατζηιωάννου και του Προέδρου του Δηοτικού Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού Ρόδου κ. Στέφανο Κυριαζή.

Με την ιδιότητα του Συλλόγου μας και ως μέλους του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου, πιστεύουμε πως τέτοιες συναντήσεις είναι ότι καλύτερο για την σύσφιξη σχέσεων, την αρτιότερη οργάνωση και την κοινή πορεία για την ανάδειξη του λαϊκού πολιτισμού του τόπου μας αλλά και του σύγχρονου πολιτισμού, της παιδείας, της κουλτούρας και της δια βίου μάθησης.

 photo 1_zpszpv0nk0x.jpg  photo 2_zpsjswuibka.jpg

 

 

Βασιλόπιτα και "Τιμής ένεκεν" (14-01-2018)       

Την Κυριακή 14 Ιανουαρίου ο Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος Σορωνής Ρόδου «Το Αμπερνάλλι» έκοψε την Πρωτοχρονιάτικη πίτα στη στέγη του συλλόγου.  Δεκάδες μέλη και φίλοι μας βρέθηκαν εκεί, άτομα που συντροφεύουν το σύλλογο όλα αυτά τα χρόνια, παιδιά που συμμετέχουν στα τμήματά  του, γονείς και συγχωριανοί.

Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής κ. Νεκτάριος Σαντορινιός, ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Δήμου Ρόδου κ. Αγαπητός Πάλλας, η Δημοτική Σύμβουλος Δήμου Ρόδου κ.Αικατερίνη Μπιλλιά, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Σορωνής κ. Αντώνης Σαββάκης, ο κ. Στέφανος Δημητράς ,ο κ. Ιωάννης Μαρίνος, καθώς και εκπρόσωποι των τοπικών συλλόγων και φορέων τίμησαν επίσης με την παρουσία τους  το σύλλογο. Την πίτα ευλόγησαν ο αιδεσιμότατος ιερέας Σορωνής π. Παύλος Κικουλουέ και ο π. Μιχαήλ Κρητικού.

Η εκδήλωση πλαισιώθηκε με την απονομή αναμνηστικών σε όλα τα μέλη των παρελθόντων Διοικητικών Συμβουλίων που διοίκησαν το σύλλογο από την ίδρυσή του το 1983 έως και σήμερα, τιμής ένεκεν για την προσφορά τους στην πορεία του συλλόγου. Μια ενέργεια που έφερε ξανά κοντά όλα τα μέλη, τους συγκίνησε, τους έδωσε την ευκαιρία ναθυμηθούν τα παλιά και να ανανεώσουν με αυτόν τον τρόπο τη δήλωση στήριξής τους προς το σύλλογο.

 

Κοινές δράσεις το Δεκέμβρη 2016

Ο Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος Σορωνής Ρόδου «Το Αμπερνάλλι», φιλοξένησε στη Στέγη του τις παρακάτω εκδηλώσεις σε συνεργασία- συνδιοργάνωση με:

-Τον ΑΕΣ Ευκλής Σορωνής, το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου, στις 17:00: Ενημέρωση- συζήτηση για τη διατροφή μικρών και μεγάλων αθλητών και για την αξία του αθλητισμού στη ζωή μας και στην ζωή των παιδιών μας. Εμψυχώτριες- ομιλήτριες θα είναι οι κ. Μιχαλάκη Σπυριδούλα, διατροφολόγος και Χρυσούλα Ζερβού, ψυχολόγος.

-Το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Βρεφονηπιακού Σταθμού Σορωνής, την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου, στις 16:00. Μαζί μας ο Μάγος Gathan με τις γιγάντιες φούσκες του, εκπλήξεις, bazzar και κεράσματα. (Τα έσοδα της εκδήλωσης είναι εξολοκλήρου του Βρεφονηπιακού Σταθμού).

 

Παρουσίαση βιβλίου (26.05.2016)

Μετά από πρόσκληση των Εκδόσεων Μάτι και του καταστήματος Public Ρόδου, συμμετείχαμε στη παρουσίαση του νέου βιβλίου της Ευανθίας Μάγνη "Κισμετ. Η Βασίλισσα φορούσε μάσκα", την Πέμπτη 26 Μαΐου 2016.

 photo 1_zpsmletpldl.jpg

 photo 3_zpsvrn9grlq.jpg

 

11 Ιανουαρίου 2016 - Κοπή Βασιλόπιτας

Την Κυριακή 10 Ιανουαρίου, με συμμετοχή Μελών και Φίλων του Πολιτιστικού και Λαογραφικού Συλλόγου Σορωνής Ρόδου «Το Αμπερνάλλι» καθώς και όσων συμμετέχουν στις ομάδες του Συλλόγου μας, κόψαμε τη Βασιλόπιτα, με τις ευλογίες του ιερέα της ενορίας μας π. Μιχαήλ Κρητικού.

Με την παρουσία τους μας τίμησαν οι: βουλευτής κ. Σαντορινιός, περιφερειακός σύμβουλός κ. Τσοπανάκης, αντιδήμαρχος κ.  Πόκκιας, πρόεδρος της δημοτ. κοινότητας Σορωνής κ. Σαββάκης καθώς και τα μέλη κα. Ελένη Μπονιάτη-Κρητικού και κ. Σίμος Καρακόπουλος, τ. δήμαρχος Καμείρου κ. Δημητράς, π. πρόεδρος δημ. κοινότ. κ. Μαρίνος, καθώς και εκπρόσωποι από τους Συλλόγους της Σορωνής (Ευκλής, Κάμειρος 2009, Αντισφαίρισης Αγ. Σουλά, Περιβάλλοντος). Τους χαιρετισμούς και τις ευχές τους έστειλαν ακόμη οι: βουλευτής κ. Γάκης, πρόεδρος του ΔΟΠΑΡ κ. Αϊβάζης.

Μετά την κοπή της βασιλόπιτας, την εκδήλωση έντυσε μουσικά με την κιθάρα του ο Πέτρος Σταματίου. Ευχαριστούμε από καρδιάς όλους και όλες όσους παρευρέθηκαν στη Στέγη του «Αμπερνάλλι» Σορωνής Ρόδου. Κυρίως τους ευχαριστούμε για τα καλά τους λόγια και τη «δύναμη» που αυτά αποπνέουν για τη συνέχιση του πολιτιστικού μας έργου. 

 photo IMG_20160110_193011_zpsyckvyams.jpg  photo IMG_20160110_193011_zpsyckvyams.jpg  photo IMG_20160110_195148_zpsyvre9vdm.jpg

Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις

Οι φετινές χριστουγεννιάτικες δράσεις, εμπλουτίστηκαν και πραγματοποιήθηκαν με τη συνεργασία όλων των φορέων και συλλόγων της Σορωνής, δημιουργώντας ένα μικρό χριστουγεννιάτικο χωριό στη πλατεία της Δημοτικής Κοινότητας και διάφορες δράσεις.

 

 

Στολισμός στη Στέγη του Συλλόγου (Δεκέμβριος 2017)

Όπως κάθε χρόνο, τα παιδιά των παιδικών ομάδων παραδοσιακών χορών στολίζουν στη Στέγη μας το χριστουγεννιάτικο δέντρο και άλλες γωνιές του κτιρίου.

 photo 12_zpsz6bnbpeb.jpg

 photo 11_zpssepugcnr.jpg

 

Άνοιξη 2017

Καλωπισμός των λουλουδιών και της αυλής στη Στέγη του Συλλόγου μας.

 photo IMG_20170323_164748_zpsknpl2vtb.jpg

15.01.2017: Κοπή Βασιλόπιτας.

Με τις ευλογίες του πανοσιολογιότατου π. Νεκτάριου Πόκια και του αιδεσιμότατου π. Μιχαήλ Κρητικού, κόψαμε τη Βασιλόπιτα του Συλλόγου μας, την Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2017. Πέρα από παρουσία πολλών Μελών του Συλλόγου και των ομάδων που λειτουργούμε, μας τίμησαν με την παρουσία τους ο υφυπουργός νησιωτικής πολιτικής κ. Νεκτάριος Σαντορινιός, ο βουλευτής κ. Μάνος Κόνσολας, ο περιφερειακός σύμβουλος και πρόεδρος του ΚΕΚ «Γεννηματάς» κ. Δημήτριος Τσοπανάκης, ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Σορωνής κ. Αντώνιος Σαββάκης, ο πρώην δήμαρχος Καμείρου κ. Στέφανος Δημητράς και ο πρόεδρος του ΑΓΕΣ Κάμειρος 2009 κ. Σπυρίδων Ράμμος. Τηλεφωνικά μας ευχήθηκε ο αντιδήμαρχος Ρόδου κ. Διακοσταματίου Σάββας. Το Δ.Σ. του Πολιτιστικού και Λαογραφικού Συλλόγου Σορωνής Ρόδου «Το Αμπερνάλλι», ευχαριστούμε όλους από καρδιάς για την έμπρακτη στήριξη με την παρουσία τους, και συνεχίζουμε για την επόμενη δράση μας: το 18ο Καρναβάλι Σορωνής.  

Δείτε εδώ κάποιες φωτογραφίες:

Σεπτέμβριος 2015 - Historia Magazine

To γαλλικό περιοδικό Historia, αφιέρωσε ένα δισέλιδο στη Ρόδο, στο τεύχος του Σεπτεμβρίου- Οκτωβρίου 2015. Ερχόμενοι σε επαφή μαζί μας, ζήτησαν φωτογραφίες με παραδοσιακές φορεσιές του τόπου μας, ώστε να εντάξουν μία στο αφιέρωμά τους.

 photo Historia gammaalphalambdalambdaiotakappaomicron piepsilonrhoiotaomicrondeltaiotakappaomicron small_zpsbxxyhwfi.jpg

 

1η Γιορτή Λουλουδιών (Πρωτομαγιά 2015)

Η «Επιτροπή Διαχείρισης Άλσους Αγίου Σουλά», που αποτελείται από τη Δημοτική Κοινότητα και τους Συλλόγους της Σορωνής, ευχαριστεί από καρδιάς, όλους τους φίλους και τις φίλες που βρέθηκαν στο Άλσος Αγίου Σουλά τη Πρωτομαγιά, στην 1η Γιορτή Λουλουδιών.

Ήταν πραγματικά, μία υπέροχη ημέρα, με εκατοντάδες κόσμου. Λουλούδια και φυτά (που αποδείχθηκαν λίγα), παραδοσιακοί και σύγχρονοι χοροί από το Πολιτιστικό Σύλλογο Διμυλιάς- Ελεούσας «Το Φουντουκλί» και το Πολιτιστικό και Λαογραφικό Σύλλογο Σορωνής Ρόδου «Το Αμπερνάλλι», ευκαιρίες για ιππασία και βόλτα με άμαξα από το σύλλογο ιππασίας «Campo Chiaro», γνωριμία με το άθλημα τένις με τον Όμιλο Αντισφαίρισης «Αγιος Σουλάς», ήταν μερικές από τις δράσεις που υπήρχαν στο Άλσος Αγίου Σουλά, με το ομώνυμο Μοναστήρι να δεσπόζει στο χώρο και να υποδέχεται τους επισκέπτες.  

Ευχαριστούμε θερμά τους επαγγελματίες-ιδιοκτήτες φυτώριων που στήριξαν την 1η Γιορτή Λουλουδιών, τους μουσικούς Νίκο Γιωργάκη (λύρα), Μανώλη Μπαλάσα (βιολί) και Ραφαήλ Μανούσο (λαούτο), τα μέσα ενημέρωσης που πρώθησαν την εκδήλωση, καθώς και τα μέλη, φίλους και εθελοντές των Συλλόγων μας, για την στήριξη και την έμπρακτη συμπαράσταση στον καθαρισμό και συντήρηση των χώρων του άλσους.

Μπορείτε να δείτε ένα μικρό βίντεο εδώ:

Σορωνιάτικη Ποδηλατάδα

Μιά όμορφη δράση, που ήδη γίνεται σε πολλές πόλεις όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης!Είπαμε την ιδέα σε νέα παιδιά και οργανώθηκε η δράση "Σορωνιάτικη Ποδηλατάδα". Η πρώτη έγινε τη Παρασκευή 20 Μαρτίου, ενώ η δεύτερη ορίστηκε για τη Παρασκευή 27 Μαρτίου, στις 17:00! Ξεκινώντας από τη Στέγη του Συλλόγου μας (προαύλιο Γυμνασίου Σορωνής) κάνουμε βόλτα προς τη παραλία και ως τη στροφή στο πλατανάκι, από τη πλατεία "Κόκκινου" ως το Λύκειο, δηλ. μια ποδηλατάδα στο χωριό μας! Να σημειώσουμε πως δεν διοργανώνεται από εμάς η κάποιον άλλο φορέα, αλλά από όλους εμάς, γι' αυτό και παρακαλούμε τα μικρά παιδιά να συνοδεύονται.

 photo podilatada3_zpsqqzlqycm.jpg  photo podilatada2_zpsxcgkw3gl.jpg

 

 

 

Κυνήγι Θησαυρού

Με βάση το κείμενο του Μιχάλη Χατζηκυριαζή (Μέντου) για τα έθιμα του παραδοσιακού σορωνιάτικου γάμου, φτιάξαμε ένα κυνήγι θησαυρού.

Η ιστορία έχει ως εξής: "Ένα ζευγάρι αποφάσισε να παντρευτεί ακολουθώντας τα παραδοσιακά έθιμα του γάμου. Ψάχνοντας να τα βρει, ανακάλυψε παλιές χειρόγραφες σημειώσεις ενός γέρου Σορωνιάτη οι οποίες ήταν μπερδεμένες και άλλες, κατεστραμμένες... Έτσι ξεκίνησε ένας αγώνας δρόμου για να ανακαλύψουν τη σωστή σειρά των εθίμων και το στοιχείο που τους έλειπε για να γίνει ο γάμος... Εμείς πρέπει να τους βοηθήσουμε"!

Φωτογραφίες:

Περισσότερα Άρθρα...