Ο Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος Σορωνής Ρόδου «Το Αμπερνάλλι», είναι ένας από τους πιο δραστήριους Συλλόγους στο νησί της Ρόδου, με περισσότερες από 30 εκδηλώσεις-δράσεις το χρόνο. Έχουμε εδραιώσει ένα δυνατό κύτταρο πολιτισμού- παιδείας- ψυχαγωγίας και όλη μας η δράση στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά στον εθελοντισμό και στην οικονομική ενίσχυση χορηγιών και δωρεών.

      Ο Σύλλογος ιδρύθηκε το 1983 με σκοπό τη διαφύλαξη εθίμων, παραδόσεων αλλά και ανάδειξης πολιτιστικών στοιχείων και διαμόρφωσης ενός υγιούς περιβάλλοντος για εμάς και τα παιδιά μας.«Αμπερνό» στη περιοχή Σορωνής Ρόδου, λέμε το δέντρο της βελανιδιάς και «Αμπερνάλλι» τη μικρή βελανιδιά, δέντρο που υπάρχει στη περιοχή μας. Εξάλλου και το όνομα του χωριού μας προέρχεται από την αρχαία λέξη σάρων ή σόρων που σημαίνει βαλανιδιά, σαρώνις ή σορώνις σημαίνει παλαιά ή μικρή βαλανιδιά. 

       Δραστηριοποιείται σε πολλούς τομείς όπως εκμάθηση παραδοσιακών χορών, σύγχρονων χορών, ομάδων για ενήλικες (μέσω προγραμμάτων δια βίου μάθησης), έχει θεατρική ομάδα, πραγματοποιεί εκδηλώσεις με ποικίλο περιεχόμενο,  συμμετοχή σε πολιτιστικές εκδηλώσεις της περιοχής, αναβίωση εθίμων του χωριού, διοργάνωση μουσικοχορευτικών βραδιών καθώς και αφιερώματα με λόγο και μουσική. Η παιδεία και ο πολιτισμός είναι οι κυριότεροι στόχοι του "Αμπερνάλλι" Σορωνής Ρόδου.

       Το «Αμπερνάλλι» λειτουργεί σε κτίριο παραχωρημένο από τον Δήμο Καμείρου Ρόδου, το οποίο στην ουσία ανακατασκεύασε με ίδιους πόρους και χορηγίες τη περίοδο 2006-2009 και πλέον η Στέγη μας λειτουργεί καθημερινά με περισσότερες από 12 ομάδες:

-Παραδοσιακών Χορών (5 ομάδες αναλόγως ηλικιών)

-Σύγχρονου Χορού (2 παιδικές ομάδες)

-Θεάτρου (2 ομάδες αναλόγως ηλικιών)

-Αερόμπικ

-Σε συνεργασία με Τμήμα Διά βίου Μάθησης του ΚΕΚ «Γεννηματάς» της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου: ομάδες υπολογιστών, ζωγραφικής, ψηφιδωτού, ξυλογλυπτικής, κεντήματος, χειροποίητων κατασκευών κ.α.

            Η σημαντικότερη πιστεύουμε συνεισφορά μας στο κοινωνικό σύνολο, είναι εκτός από το προφανές (μεταλαμπάδευση ηθών, εθίμων και παραδόσεων, παραδοσιακών χορών κτλ), οι δράσεις παιδείας και πολιτισμού που κάνουμε:

-Παρουσιάσεις βιβλίων,

-Ομάδες δια βίου μάθησης,

-Αναβιώσεις εθίμων και καταγραφή τους,

-Συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις.

 

 

Φωτογραφίες από τα Εγκαίνια της Στέγης και την περίοδο ανακατασκευής της: