Το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2024, σε συνεργασία με τη Δημοτική Κοινότητα Σορωνής, παρουσιάστηκε το βιβλίο της δρ. Μαρίας Ανδρουλάκη "Γιορτάζοντας και τραγουδώντας στην Σορωνή Ρόδου. Τρία λαογραφικά μελετήματα", του Κέντρου Eρεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών.

Η Μαρία Ανδρουλάκη, λαογράφος και μουσικολόγος, Διευθύντρια Ερευνών του Κέντρου Eρεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας και ερευνήτρια της λαογραφίας της Ρόδου, με πρωτοβουλία της Δημοτικής Κοινότητας Σορωνής, πραγματοποίησε έρευνα στην Σορωνή της Ρόδου στο πλαίσιο ερευνητικών αποστολών της στην νήσο Ρόδο –εντεταλμένων από την Ακαδημία Αθηνών– και κατέγραψε πλούσιο λαογραφικό, μουσικολογικό και εθνομουσικολογικό υλικό. Κατόπιν με τη συνεργασία του Πολιτιστικού και Λαογραφικού Συλλόγου Σορωνής Ρόδου «Το Αμπερνάλλι» και δεκάδων Σορωνιατών που άνοιξαν τις καρδιές και τα μπαούλα τους, αυτή η αναζήτηση και η επιστημονική μελέτη χρόνων, επεξεργάστηκε και εκδόθηκε μαζί με δύο cd, σε ένα δίγλωσσο βιβλίο (ελληνικά-αγγλικά).

Το βιβλίο δίνει έμφαση στις βιωμένες εμπειρίες των ατόμων από την συμμετοχή τους σε εθιμικές πρακτικές, εστιάζοντας σε ιστορικές και ανθρωπολογικές προσεγγίσεις των κοινωνικών και πολιτισμικών διαδικασιών που συνδέονται με μουσική, χορό και τραγούδι. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο εμβληματικό για την κοινότητα της Σορωνής μοναστήρι του Άι-Σουλά (Αγίου Σίλα) και στο πανηγύρι του, το οποίο αναλύεται διεξοδικά κατά την διαχρονική του εξέλιξη από την περίοδο της ιταλικής κατοχής στο νησί κ.εξ. Ένα ολόκληρο κεφάλαιο περιλαμβάνει εκτεταμένη αναφορά στον παραδοσιακό γάμο της Σορωνής, ο οποίος προσεγγίζεται ως τελετουργία διάβασης. Το τρίτο κεφάλαιο εξετάζει μουσικές πρακτικές του παρελθόντος.

Σε παράρτημα προσεγγίζονται τα τραγούδια της συλλογής Αμαργιανάκη, τα οποία απαρτίζουν το περιεχόμενο του πρώτου cd (ψηφιακού δίσκου) που συνοδεύει την έκδοση. Τα τραγούδια αυτά δημοσιεύονται με την μουσική μεταγραφή τους. Επιπροσθέτως περιλαμβάνονται στην έκδοση και διάφορες άλλες μεταγραφές τραγουδιών της Σορωνής καθώς και μεγάλος αριθμός ιστορικών και σύγχρονων φωτογραφιών. Τέλος, κατά την διάρκεια της ετοιμασίας της έκδοσης μία ομάδα μαθητών/τριών από το Μoυσικό Σχολείο Ρόδου κινητοποιήθηκε και με την εποπτεία και καθοδήγηση των εκπαιδευτικών τους, έφεραν στην επιφάνεια ξεχασμένα τραγούδια της Σορωνής από την συλλογή του Samuel Baud-Bovy (1935). Tα τραγούδια αυτά αποτελούν το περιεχόμενο του δεύτερου cd της έκδοσης.

Ομιλητές:

Βαρβάρα Σταυριά, Πρόεδρος του Πολ. και Λαογρ. Συλ. Σορωνής «Το Αμπερνάλλι»,

Γιάννης Μαρίνος, Δικηγόρος, Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Σορωνής,

Δρ Ευάγγελος Καραμανές, Διευθυντής Ερευνών, Διευθύνων το Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών,

Δρ Χρήστος Θεολόγος, Διευθυντής του Μουσικού Σχολείου Ρόδου,

Δρ Μαρία Χατζηνικόλα, Εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, 

Νικολέτα Χατζηγεωργίου, MEd, Φιλόλογος γενικής & ειδικής αγωγής,

Παναγιώτης-Λουκάς Μπέλλος, ΜEd, Μουσικοπαιδαγωγός, Υποδιευθυντής του Μ.Σ.Ρ.,

Σάββας-Αλέξανδρος Παυλίδης, Μεταφραστής του βιβλίου στην αγγλική

και η συγγραφέας Δρ Μαρία Ανδρουλάκη.

Στην παρουσίαση συμμετέχουν μαθητές, μαθήτριες και εκπαιδευτικοί από τα Σύνολα Παραδοσιακής Μουσικής και Παραδοσιακής Χορωδίας, του Μουσικού Σχολείου Ρόδου.

 

GTranslate