Σεπτέμβριος 2015 - Historia Magazine

To γαλλικό περιοδικό Historia, αφιέρωσε ένα δισέλιδο στη Ρόδο, στο τεύχος του Σεπτεμβρίου- Οκτωβρίου 2015. Ερχόμενοι σε επαφή μαζί μας, ζήτησαν φωτογραφίες με παραδοσιακές φορεσιές του τόπου μας, ώστε να εντάξουν μία στο αφιέρωμά τους.

 photo Historia gammaalphalambdalambdaiotakappaomicron piepsilonrhoiotaomicrondeltaiotakappaomicron small_zpsbxxyhwfi.jpg

 

1η Γιορτή Λουλουδιών (Πρωτομαγιά 2015)

Η «Επιτροπή Διαχείρισης Άλσους Αγίου Σουλά», που αποτελείται από τη Δημοτική Κοινότητα και τους Συλλόγους της Σορωνής, ευχαριστεί από καρδιάς, όλους τους φίλους και τις φίλες που βρέθηκαν στο Άλσος Αγίου Σουλά τη Πρωτομαγιά, στην 1η Γιορτή Λουλουδιών.

Ήταν πραγματικά, μία υπέροχη ημέρα, με εκατοντάδες κόσμου. Λουλούδια και φυτά (που αποδείχθηκαν λίγα), παραδοσιακοί και σύγχρονοι χοροί από το Πολιτιστικό Σύλλογο Διμυλιάς- Ελεούσας «Το Φουντουκλί» και το Πολιτιστικό και Λαογραφικό Σύλλογο Σορωνής Ρόδου «Το Αμπερνάλλι», ευκαιρίες για ιππασία και βόλτα με άμαξα από το σύλλογο ιππασίας «Campo Chiaro», γνωριμία με το άθλημα τένις με τον Όμιλο Αντισφαίρισης «Αγιος Σουλάς», ήταν μερικές από τις δράσεις που υπήρχαν στο Άλσος Αγίου Σουλά, με το ομώνυμο Μοναστήρι να δεσπόζει στο χώρο και να υποδέχεται τους επισκέπτες.  

Ευχαριστούμε θερμά τους επαγγελματίες-ιδιοκτήτες φυτώριων που στήριξαν την 1η Γιορτή Λουλουδιών, τους μουσικούς Νίκο Γιωργάκη (λύρα), Μανώλη Μπαλάσα (βιολί) και Ραφαήλ Μανούσο (λαούτο), τα μέσα ενημέρωσης που πρώθησαν την εκδήλωση, καθώς και τα μέλη, φίλους και εθελοντές των Συλλόγων μας, για την στήριξη και την έμπρακτη συμπαράσταση στον καθαρισμό και συντήρηση των χώρων του άλσους.

Μπορείτε να δείτε ένα μικρό βίντεο εδώ:

Σορωνιάτικη Ποδηλατάδα

Μιά όμορφη δράση, που ήδη γίνεται σε πολλές πόλεις όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης!Είπαμε την ιδέα σε νέα παιδιά και οργανώθηκε η δράση "Σορωνιάτικη Ποδηλατάδα". Η πρώτη έγινε τη Παρασκευή 20 Μαρτίου, ενώ η δεύτερη ορίστηκε για τη Παρασκευή 27 Μαρτίου, στις 17:00! Ξεκινώντας από τη Στέγη του Συλλόγου μας (προαύλιο Γυμνασίου Σορωνής) κάνουμε βόλτα προς τη παραλία και ως τη στροφή στο πλατανάκι, από τη πλατεία "Κόκκινου" ως το Λύκειο, δηλ. μια ποδηλατάδα στο χωριό μας! Να σημειώσουμε πως δεν διοργανώνεται από εμάς η κάποιον άλλο φορέα, αλλά από όλους εμάς, γι' αυτό και παρακαλούμε τα μικρά παιδιά να συνοδεύονται.

 photo podilatada3_zpsqqzlqycm.jpg  photo podilatada2_zpsxcgkw3gl.jpg

 

 

 

Κυνήγι Θησαυρού

Με βάση το κείμενο του Μιχάλη Χατζηκυριαζή (Μέντου) για τα έθιμα του παραδοσιακού σορωνιάτικου γάμου, φτιάξαμε ένα κυνήγι θησαυρού.

Η ιστορία έχει ως εξής: "Ένα ζευγάρι αποφάσισε να παντρευτεί ακολουθώντας τα παραδοσιακά έθιμα του γάμου. Ψάχνοντας να τα βρει, ανακάλυψε παλιές χειρόγραφες σημειώσεις ενός γέρου Σορωνιάτη οι οποίες ήταν μπερδεμένες και άλλες, κατεστραμμένες... Έτσι ξεκίνησε ένας αγώνας δρόμου για να ανακαλύψουν τη σωστή σειρά των εθίμων και το στοιχείο που τους έλειπε για να γίνει ο γάμος... Εμείς πρέπει να τους βοηθήσουμε"!

Φωτογραφίες:

 

GTranslate