Αναπαράσταση του παραδοσιακού γάμου:

Tο ξενοδοχείο Mitsis Rodos Village Beach Resort &Spa  του ομίλου  Mitsis Hotels,  σε συνεργασία με τον Pολιτιστικό και Λαογραφικό Σύλλογο Σορωνής Ρόδου “Το Aμπερνάλλι” πραγματοποίησε  αναπαράσταση  ελληνικού παραδοσιακού γάμου  και συγκεκριμένα σορωνιάτικου.
Σκέψεις χρόνων που γίνονται πράξη καθώς σκοπός της διεύθυνσης του ξενοδοχείου είναι να μεταδώσει και να αναδείξει τα τοπικά έθιμα τις παραδόσεις  και την ελληνική κουλτούρα στους χιλιάδες πελάτες που φιλοξενεί από πολλές χώρες του κόσμου.

Η Χορευτική Ομάδα Ενηλίκων του Πολιτιστικού και Λαογραφικού Συλλόγου Σορωνής Ρόδου "Το Αμπερνάλλι" αναβίωσε τα έθιμα του παραδοσιακού γάμου. Η τελετή αναπαράστασης του γάμου πραγματοποιήθηκε στον αμφιθέατρο χώρο του ξενοδοχείου όπου φιλοξενήθηκαν τα μέλη του συλλόγου.

Οι πελάτες δέχτηκαν με χαρά  την πρόσκληση που έλαβαν από τον κ. Στέλιο Ματσίγκο  διευθυντή  του Μitsis Rodos Village  και γέμισαν το χώρο του αμφιθεάτρου από πολύ νωρίς αναμένοντας την παράσταση.

Το έργο παρουσίαζε μια ολόκληρη εβδομάδα προετοιμασίας του γάμου. Ξεκίνησε  παραδοσιακά με το ταίριασμα του ζευγαριού από τις προξενήτρες και τις οικογένειες του ζεύγους, τις προετοιμασίες του σπιτιού της νύφης  και  συνεχίστηκε με τα παραδοσιακά κορδινίσματα,  δηλαδή τον καθαρισμό του σιταριού, έτσι ώστε να το στείλουν στον αλευρόμυλο για να γίνει αλεύρι για το ζύμωμα της τηγανίτας.

Συνεχίστηκε με το ξύρισμα του γαμπρού και  το ντύσιμο του ζευγαριού με τραγούδια και χορούς και φυσικά τα μετανοίκια, δηλαδή τις μετάνοιες του ζευγαριού ως ένδειξη σεβασμού στους γονείς τους και ακολούθησαν τα παραξυπνήματα.
Τους πελάτες εντυπωσίασε το παραδοσιακό έθιμο του Σπερβέρι. Το Σπερβέρι   ήταν ένα ύφασμα που  είχε υφανθεί στον αργαλειό από την ίδια τη νύφη η οποία μόλις το ετοίμαζε το έστελνε στο σπίτι με  σκοπό να κοσμεί το νέο κρεβάτι του ζευγαριού. Οι ανύπαντρες γυναίκες έπρεπε να διακοσμήσουν το γαμήλιο κρεβάτι επτά φορές, ενώ άλλες γυναίκες τραγουδούσαν και χόρευαν.

Στους εκατοντάδες επισκέπτες που παρακολουθήσαν την εκδήλωση  μοιράστηκαν παραδοσιακά χειροποίητα  μελεκούνια που δημιουργήθηκαν από τους pastry chefs του ξενοδοχείου, παραδοσιακές ροδίτικες γλυκές  τηγανίτες και σούμα. Το γλέντι έκλεισε με χορό και τραγούδι!
Tην αναπαράσταση του γάμου επιμελήθηκε ο χοροδιδάσκαλος του Πολιτιστικού και Λαογραφικού Συλλόγου Σορωνής Ρόδου "Το Αμπερνάλλι"  Φιλήμονας Μιχαλάκης, ο οποίος με τη βοήθεια της προέδρου Ελένης Δημητρά αναβίωσαν όλο το τελετουργικό.  
Να τονιστεί πως για πρώτη φορά πολιτιστικός σύλλογος δέχεται να παρουσιάσει το έργο του σε ξενοδοχειακή μονάδα και, όπως δήλωσε το συμβούλιο του Συλλόγου,  η πρόταση του κ. Ματσίγκου  έγινε αμέσως δεκτή διότι ο όμιλος ΜITSIS HΟTELS  είναι πρωτοπόρος και ένθερμος υποστηρικτής της μετάδοσης της ελληνικής κουλτούρας και πολιτισμού σε όλα  τα χρονιά λειτουργίας του.


 

42ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορών Μουσικών και Φωνών του Κόσμου στο Felletin της Γαλλίας 

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η συμμετοχή του τμήματος ενηλίκων του Πολιτιστικού και Λαογραφικού Συλλόγου Σορωνής Ρόδου ‘Το Αμπερνάλλι’ στο 42ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορών Μουσικών και Φωνών του Κόσμου, το οποίο διοργάνωσε ο Σύλλογος «Οι Πόρτες του Κόσμου» (Les Portes du Monde) στο Felletin της Γαλλίας.

Δείτε όλα τα βίντεο (12 συνολικά) στο κανάλι μας στο youtube.com/ampernalli πατώντας εδώ.

Μετά από πρόταση για συμμετοχή στο Διεθνές Φεστιβάλ του Πολιτιστικού Ομίλου Απολλώνων «Νέοι Ορίζοντες» και του Προέδρου του κ. Μανώλη Κυριαζάκου, ο Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος Σορωνής ‘Το Αμπερνάλλι’ αποδέχθηκε την πρόταση για συμμετοχή του χορευτικού τμήματος στο εν λόγω Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χωρών. Από τη μεριά της η Διεύθυνση του Φεστιβάλ έστειλε εκπρόσωπο της που επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του συλλόγου, συζήτησε με το Δ.Σ. και ενέκρινε τον φάκελο συμμετοχής που υπέβαλε ‘Το Αμπερνάλλι’. Σημαντική και αμέριστη υπήρξε η βοήθεια και στήριξη του Σπιτιού της Ευρώπης στη Ρόδο και ιδιαίτερα των επίτιμων προέδρων του κ. Μαριλένας Σωκιανού και Άννας Χαρίτου. Με την οικονομική επιχορήγηση δε της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής του Υπουργείου Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής η συμμετοχή του συλλόγου στο Φεστιβάλ ήταν πια γεγονός.

Το χορευτικό τμήμα αποτελούμενο από 15 χορευτές και συνοδευόμενο από το Διοικητικό Συμβούλιο του συλλόγου, τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Ομίλου Απολλώνων «Νέοι Ορίζοντες» κ. Μανώλη Κυριαζάκο , τον χοροδιδάσκαλο του τμήματος κ. Φιλήμονα Μιχαλάκη και τους μουσικούς κους Μανώλη Μπαλάσα και Γιώργο Πρεάρη, βρέθηκε στο Felletin της Γαλλίας από τις 4 έως και τις 12 Αυγούστου.

Το κατάμεστο από κόσμο κλειστό γυμναστήριο του Felletin αλλά και οι γειτονιές της πόλης, γέμισαν κυριολεκτικά από τη νησιώτικη παραδοσιακή ελληνική μουσική και τους χορούς του τόπου μας. Η Ελλάδα και τα νησιά μας μπλέχτηκαν με άλλες χώρες του κόσμου, από τον Άγιο Δομίνικο και την Ουγκάντα έως τη Σαρδηνία, και από το Λάος έως τον Λίβανο, δημιουργώντας ένα απίστευτα εντυπωσιακό μείγμα, χρωμάτων, μουσικών, χορών και φωνών. Η Ελληνική σημαία κυμάτιζε στο Felletin καθ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ γεμίζοντας τα μέλη της αποστολής με εθνική περηφάνια.

Ο σύλλογος «Οι Φίλοι των Πύργων», που εδρεύει στο γειτονικό χωριό ‘Μοντειγ ο Βικομτ’, διδυμοποιημένος με τον Πολιτιστικό Όμιλο Απολλώνων ‘Νέοι Ορίζοντες’, επεφύλαξε στην αποστολή θερμή υποδοχή και ακόμη πιο θερμή φιλοξενία. Στην Ελληνογαλλική βραδιά που ετοίμασαν στο χωριό Μοντέιγ ο Βικομτ ειδικά για την αποστολή, παρουσιάστηκαν Ελληνικοί και Γαλλικοί χοροί, ενώ οι χορευτές και των δύο χωρών έμαθαν και χόρεψαν μαζί τόσο τους ελληνικούς όσο και τους γαλλικούς χορούς. Η βραδιά έκλεισε με το τραγούδι ‘Τα παιδιά του Πειραιά’ τραγουδισμένο στα Ελληνικά και στα Γαλλικά και συνοδευόμενο μουσικά από Γαλλίδα οργανοπαίχτη και γαλλικό μεσαιωνικό μουσικό όργανο. Επρόκειτο για μια υπέροχη πραγματικά βραδιά που περιέκλειε όλο το ουσιαστικό νόημα της διδυμοποίησης.

Μέσα από αυτή τη συμμετοχή, ο Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος Σορωνής Ρόδου «Το Αμπερνάλλι» αποκόμισε εμπειρίες, αντάλλαξε πολιστισμικά στοιχεία και δημιούργησε σχέσεις και φιλίες, τόσο με το διοργανωτή Γαλλικό σύλλογο ‘Οι Πόρτες του Κόσμου’ και το σύλλογο ‘Οι Φίλοι των Πύργων’, όσο και με τις αποστολές των χωρών που συμμετείχαν στο φεστιβάλ.

«Το Αμπερνάλλι» αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει όλους όσοι συνέβαλαν στην πραγματοποίηση αυτής της αποστολής: τους Γαλλικούς Συλλόγους ‘Οι πόρτες του Κόσμου’ και ‘Οι Φίλοι των πύργων’ , τους «Νέους Ορίζοντες» των Απολλώνων και το «Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο», για την ευκαιρία που του έδωσαν και για την άψογη φιλοξενία, αλλά φυσικά και τους χορευτές και μουσικούς της αποστολής που ταξίδεψαν την παράδοση του τόπου μας ως εκεί.

Δείτε όλα τα βίντεο (12 συνολικά) στο κανάλι μας στο youtube.com/ampernalli πατώντας εδώ.

 

 

30 Ιουνίου 2019

Με αφορμή τη λήξη των τμημάτων σύγχρονου χορού- hip hop, την Κυριακή 30 Ιουνίου παρουσιάστηκαν χορογραφίες, στο προαύλιο χώρο στη Στέγη του Συλλόγου μας. Παράλληλα, δόθηκαν οι βεβαιώσεις συμμετοχής στα προγράμματα που πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με το ΚΕΚ «Γ. Γεννηματάς» της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και υπήρχε έκθεση έργων από τα τμήματα ξυλογλυπτικής και χειροποίητου κοσμήματος.

Φωτογραφίες:

 

 

25η Μαρτίου 2019

Παραδοσιακούς χορούς του τόπου μας, παρουσίασαν τα χορευτικά τμήματα του Πολιτιστικού και Λαογραφικού Συλλόγου Σορωνής Ρόδου "Το Αμπερνάλλι", αμέσως μετά το τέλος της μαθητικής παρέλασης στη Σορωνή. Τμήματα τους παρέλασαν μαζί με τους μαθητές και τις μαθήτριες των Σχολείων.

Φωτογραφίες:

 

 

GTranslate