Εκδηλώσεις Δεκεμβρίου 2016

Ο Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος Σορωνής Ρόδου «Το Αμπερνάλλι», φιλοξενεί στη Στέγη του τις παρακάτω εκδηλώσεις σε συνεργασία- συνδιοργάνωση με:
-Τον ΑΕΣ Ευκλής Σορωνής, το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου, στις 17:00: Ενημέρωση- συζήτηση για τη διατροφή μικρών και μεγάλων αθλητών και για την αξία του αθλητισμού στη ζωή μας και στην ζωή των παιδιών μας. Εμψυχώτριες- ομιλήτριες θα είναι οι κ. Μιχαλάκη Σπυριδούλα, διατροφολόγος και Χρυσούλα Ζερβού, ψυχολόγος.
-Το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Βρεφονηπιακού Σταθμού Σορωνής, την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου, στις 16:00. Μαζί μας ο Μάγος Gathan με τις γιγάντιες φούσκες του, εκπλήξεις, bazzar και κεράσματα. (Τα έσοδα της εκδήλωσης είναι εξολοκλήρου του Βρεφονηπιακού Σταθμού).
-Την Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου, την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου, στις 19:00: Κουκλοθέατρο με χριστουγεννιάτικα παραμύθια, με την εγγαστρίμυθο Κατερίνα Σοπίδη. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη, με την παρότρυνση να φέρουν όσοι μπορούν, τρόφιμα για το κοινωνικό παντοπωλείο.

 

Λουκουμάδες του Αγ. Ανδρέα

Το έθιμο του Αγίου Ανδρέα, του «Τρυποτηγανά» ή "Τρυποτηγανιτή", αναβιώνουμε όπως κάθε χρόνο, στη Στέγη του Πολιτιστικού και Λαογραφικού Συλλόγου Σορωνής Ρόδου «Το Αμπερνάλλι», την Τρίτη 29 Νοεμβρίου, παραμονή της εορτής του Αγίου, από τις 6 το απόγευμα.

Με βάση το έθιμο, όποιες νοικοκυρές αμελούσαν να φτιάξουν λουκουμάδες τέτοια μέρα, ο Άγιος τις τρυπούσε το τηγάνι για να τις τιμωρήσει. Πρόκειται για ένα έθιμο «θερμαντικό» για το κρύο που αρχίζει, δεδομένο ότι ο Άγιος Ανδρέας είναι προάγγελος του χειμώνα που ακολουθεί, καθώς «αντρειεύει», δυναμώνει το κρύο.
Στη Σορωνή τα παλαιότερα χρόνια, παρέες γυρνούσαν το βράδυ ως «κάοι» (φαντάσματα), ανέβαιναν σε σκεπές σπιτιών και με ένα σχοινί κατέβαζαν από την καπνοδόχο ένα σιδερένιο μικρό δοχείο «προκαλώντας» τις νοικοκυρές να το γεμίσουν με λουκουμάδες. Σε άλλες περιπτώσεις το δοχείο κατέβαινε μπροστά στη πόρτα και κάποιος απ' την παρέα χτυπούσε για να ανοίξει η νοικοκυρά και εξαφανίζονταν.
Σύμφωνα με την εκκλησιαστική παράδοση: Όταν ο Ιησούς βρισκόταν σε περιοδεία με τους Μαθητές του διδάσκοντας και κηρύττοντας, βρέθηκε στο χωριό του Αποστόλου Ανδρέα. Ο Ανδρέας Τον προσκάλεσε στο σπίτι του μαζί με τους υπολοίπους. Φτάνοντας όμως εκεί, η γυναίκα του τον ενημερώνει ότι δεν υπάρχει τίποτε άλλο παρά νερό, αλεύρι, λάδι και μέλι. Ο Ανδρέας ανησυχεί, αλλά αμέσως σκεφτόμενος τι μπορεί να γίνει, πρότεινε στην γυναίκα του μαζί με όλα αυτά που υπάρχουν να φτιάξει τηγανίτες, για να φάνε ο Ιησούς και οι Μαθητές Του.

 

Έναρξη ομάδων σε συνεργασία με το ΚΕΚ "Γ. Γεννηματάς"

Από την Δευτέρα 21 Νοεμβρίου, ξεκινούν οι ομάδες μας σε συνεργασία με το ΚΕΚ "Γ. Γεννηματάς" ως εξής:
-ψηφιδωτο: Δευτερα, 17:00-20:00.

-κεντημα-πλεξιμο: Τριτη, 9:30-12:30 & 12:30-15:30.

-ξυλογλυπτικη: Τριτη, 17:00-20:00.

-ζωγραφικη: Πεμπτη, 16:00-19:00.

-υπολογιστές: Παρασκευή, 17:00-20:00.

Μετά τον Ιανουάριο θα ξεκινήσουν και οι ομάδες χειροποίητων κοσμημάτων και μελισσοκομικής.

 

Συμμετοχή σε φιλανθρωπική εκδήλωση (Κυριακή 06 Νοεμβρίου)

Με στόχο την άμεση στήριξη συμπολιτών μας που έχουν πραγματική ανάγκη, διεξάγεται στην αίθουσα Ροδίνι την Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2016 και ώρα 18:30 το απόγευμα, φιλανθρωπική εκδήλωση από την ενορία Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Ιαλυσού, με την ευκαιρία του εορτασμού του Ταξιάρχου Μιχαήλ.

Την εκδήλωση θα πλαισιώσει, το Παιδικό Τμήμα του Εργαστηρίου Παραδοσιακών Χορών της Δημοτικής Κοινότητας Ιαλυσού, το Παιδικό Χορευτικό Τμήμα  (3η παιδική ομάδα) του Πολιτιστικού και Λαογραφικού Συλλόγου Σορωνής Ρόδου “Το Αμπερνάλλι” και η Παιδική Ομάδα της Σχολής Χορού της κας Κωνσταντίνας Νταλαμάγκα Μιρόσεβιτς.

 

Πανήγυρης του Αποστόλου και Ευαγγελιστού Λουκά, πολιούχου της Σορωνής

          Η χορευτική ομάδα ενηλίκων παραδοσιακών χορών του Συλλόγου, συμμετέχει το Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2016, στις εκδηλώσεις για την Εορτή του πολιούχου της Σορωνής, Αποστόλου και Ευαγγελιστού Λουκά, μετά το πέρας του Μέγα Πανηγυρικού Εσπερινού και της περιφοράς της Ιερής Εικόνας του Αγίου.

 

Επανέναρξη ομάδων του Συλλόγου - Ενημέρωση (Σεπτέμβριος 2016).

          Ξεκινάμε ξανά και προσπαθούμε για το καλύτερο. Παρά τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε, δεν μπορούμε να στερήσουμε από τα παιδιά μας την παιδεία, την κοινωνικοποίηση , την ανάπτυξη του πνεύματος και των δεξιοτήτων, την επαφή με τις παραδόσεις μας, την άσκηση μυαλού και σώματος. Φυσικά όλα αυτά τα χρειάζονται και οι ενήλικες! Σας προσκαλούμε να συμμετέχετε ενεργά στις δράσεις και στις ομάδες του Πολιτιστικού και Λαογραφικού Συλλόγου Σορωνής Ρόδου «Το Αμπερνάλλι».

          Οι βασικές ομάδες, είναι σταθερές τις ίδιες ημέρες και ώρες. Μικρές αλλαγές μπορούν να γίνουν την Τετάρτη μεταξύ των παιδικών ομάδων παραδοσιακών χορών. Η ομάδα Ζούμπας θα γίνεται μια φορά την εβδομάδα και η ομάδα αερόμπικ θα αναπτυχθεί με νέα προγράμματα.

          ΠΡΟΤΕΙΝΟΝΤΑΙ ακόμα να γίνουν ομάδες: κινηματογράφου (για προβολές στη Στέγη μας και αλλού), ομάδα Λαογραφικού Σπιτιού, ομάδα καταγραφής παραδόσεων και εθίμων, παιδική ομάδα θεάτρου, ομάδα ζωγραφικής, καθώς και άλλες που μπορείτε εσείς να προτείνετε!

           ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ με τις βασικές ομάδες (θα προστεθούν και οι υπόλοιπες το επόμενο διάστημα):

-ΤΡΙΤΗ: κλασσικός χορός (για μικρές ηλικίες): 17:00, hip hop 18:00, Αερόμπικ (ενηλίκων): 19:00.

-ΤΕΤΑΡΤΗ: Παραδοσιακοί χοροί:

16:15-17:00: Α' παιδικη ομαδα αρχαριων (μικρα παιδακια που χορευουν για πρωτη φορα).
17:00-18:00: Γ' παιδικη ομαδα.
18:00-19:00: Β' παιδικη ομαδα.
19:00-20:30: ομαδα ενηλικων.
20:30-22:00: ομαδα ενηλικων.

-ΠΕΜΠΤΗ:Αερομπικ: 18:00, Παιδικό Θέατρο (ηλικίες 7-12 και 13-16): 19:00 – θέατρο ενηλίκων: 20:30

-ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ:Ζουμπα: 19:30.

         Ξεκινάμε όπως κάθε χρόνο 1 Οκτωβρίου. Η Στέγη μας θα είναι ανοιχτή για επικοινωνία και προτάσεις τις επόμενες Πέμπτες, στις 12:00-13:00 και 19:00-20:30.

       Για συμμετοχές, προτάσεις, ερωτήσεις: email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., τηλέφωνα: 6974707727, 6978946428, 6975300157.

 

Συναυλία στις 12 Αυγούστου 2016: Μάριος Φραγκούλης και Γιώργος Περρής

          Το καλοκαίρι του 2016 o κοσμοαγάπητος Μάριος Φραγκούλης και ο Γιώργος Περρής, o νέος διεθνής Έλληνας τραγουδιστής, μας ταξιδεύουν στα θαύματα της ελληνικής μουσικής με αφορμή τα ντουέτα που ηχογράφησαν στο καινούριο τους άλμπουμ, «Κιβωτός». Οι δύο σπουδαίοι ερμηνευτές, αγαπημένοι του ελληνικού κοινού και εκλεκτοί ανάμεσα στους ομότεχνούς τους παγκοσμίως, θα πραγματοποιήσουν μία σειρά από συναυλίες σε μικρές και μεγάλες πόλεις στην Ελλάδα και την Κύπρο παρουσιάζοντας τη νέα τους δισκογραφική δουλειά που κυκλοφορεί στις αρχές Μαΐου.

           Ο Μάριος και ο Γιώργος με την «Κιβωτό», σας χαρίζουν απλόχερα μερικά από τα ωραιότερα ελληνικά τραγούδια του ‘80 και ’90, που υπογράφουν οι πιο σπουδαίοι συνθέτες και στιχουργοί αυτής της γενιάς που άγγιξαν τις καρδιές μας. Δημιουργίες των Κραουνάκη, Νικολακοπούλου, Ρεμπούτσικα, Γαλάνη, Μικρούτσικου, Αντύπα, Αλεξίου, Παπαδημητρίου, Γκανά, Καββαδία, Αδελφών Κατσιμίχα, Μαχαιρίτσα, Καραΐνδρου, Ιωαννίδη, Λάγιου, Χατζιδάκι και Γκάτσου, σε νέες, ευφάνταστες και σύγχρονες ενορχηστρώσεις του Πέτρου Κλαμπάνη.Ερμηνεύοντας αυτά τα τραγούδια-μύθους, ο Μάριος Φραγκούλης και ο Γιώργος Περρής θα συμπαρασύρουν το κοινό σε βραδιές μέθεξης και θα θυμίσουν σε όλους τη δύναμη της μουσικής. Με την «Κιβωτό», οι δύο καλλιτέχνες υπόσχονται στον κόσμο συναυλίες που θα σιγοψιθυρίζει από την αρχή ως το τέλος, θα ερωτευτεί, θα ονειρευτεί, θα σκεφτεί διαφορετικά, θα νιώσει ξανά την ελπίδα και θα πιστέψει στα θαύματα.

            Στις 12 Αυγούστου κάνουμε στάση στη Ρόδο στο θέατρο Μεσαιωνικής Τάφρου "Μελίνα Μερκούρη".

            Συνδιοργάνωση: «Αμπερνάλλι» & «Arietta Productions». Εισιτηρια: 13 € (προπώληση)- 15 € στην είσοδο.

 

Άγιος Σουλάς 2016: Πολιτιστικές και Αθλητικές Εκδηλώσεις

             Η Επιτροπή Διαχείρισης Άλσους Αγίου Σουλά, που συγκαλείται από την Κοινότητα Σορωνής και στην οποία συμμετέχουν και οι Σύλλογοι της Σορωνής: Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος «Το Αμπερνάλλι», ΑΕΣ «Ευκλής», Σύλλογος Περιβάλλοντος, Όμιλος Αντισφαίρισης Αγίου Σουλά», προετοιμάζει και φέτος τις πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις στο Άλσος Αγίου Σουλά.

            Αναλυτικά, το πρόγραμμα εκδηλώσεων έχει ως εξής:

Παρασκευή 22 Ιουλίου:

17:00: Αγώνες τένις

Σάββατο 23 Ιουλίου:

17:00: Αγώνες τένις

Κυριακή 24 Ιουλίου:

10:00: Λαϊκή ποδηλατοδρομία Σορωνή- Άλσος Αγίου Σουλά

19:30: Λαϊκός ανώμαλος δρόμος Σορωνή- Άλσος Αγίου Σουλά

Δευτέρα 25 Ιουλίου:

21:00: Live music με τους Big Band Theory (Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής σε συνεργασία με το «Πάει Καιρός»)

Τρίτη 26 Ιουλίου:

18:00-20:00: Ιππικές επιδείξεις από τον Σύλλογο Ελεύθερης Ιππασίας «Campo Chiaro»

21:00: Παραδοσιακοί χοροί:   

-Πολιτιστικός Σύλλογος Αρχαγγέλου «Ο Αίθωνας»                                                                     

-Πολιτιστικός Σύλλογος Παραδεισίου «Βιλανόβα»

-Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος Σορωνής Ρόδου «Το Αμπερνάλλι» (ομάδα ενηλίκων)

Τετάρτη 27 Ιουλίου:

18:00-20:00: Ιππικές επιδείξεις

21:00: Παραδοσιακοί χοροί:

-Πολιστικός Σύλλογος Διμυλιάς- Ελεούσας «Το Φουντουκλί»

-Σύλλογος Πελοποννησίων Ρόδου «Ο Μωριάς»

-Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος Σορωνής Ρόδου «Το Αμπερνάλλι» (παιδικές ομάδες)

Πέμπτη 28 Ιουλίου:

19:00: Ζωγραφική και κατασκευές για παιδιά (Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής, σε συνεργασία με το Βιβλιοχαρτοπωλείο «Η Πηγή»)

21:00: Λαϊκή συναυλία με τους: Γιώργο Πούλο, Γιάννη Γιακουμάκη, Βιργινία Πρέκα, Γιώργο Κούτρα.

Παρασκευή 29 Ιουλίου:

17:00: Παρέλαση Αθλητών, Έπαρση Σημαίας με τη συνοδεία Φιλαρμονικής (ΔΟΠΑΡ),

Παραδοσιακοί Χοροί από τον Πολιτιστικό και Λαογραφικό Σύλλογο Σορωνής Ρόδου «Το Αμπερνάλλι»,

Αγώνες στίβου,Αυγοδρομίες,   Σακουλοδρομίες,Γαϊδουροδρομίες,Απονομές βραβείων,

Παρέλαση ίππων και επιδείξεις από τον Σύλλογο Ελεύθερης Ιππασίας «Campo Chiaro»

Σάββατο 30 Ιουλίου:

19:30: Παιδική θεατρική παράσταση «Ο Πειρατής της Άγονης Γραμμής» της Βίκυς Θεολόγη. Μία θεατρική παράσταση για μικρούς και μεγάλους στα μικρά νησιά της άγονης νησιωτικής Ελλάδας (Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής)

21:00: Παραδοσιακό γλέντι στο χώρο του ΑΕΣ «Ευκλής» Σορωνής.

 

O Κουρέας της Σεβίλλης της Κάρμεν Ρουγγέρη (25 Ιουλίου 2016)

             «Ο Κουρέας της Σεβίλλης» σε κείμενο και σκηνοθεσία της Κάρμεν Ρουγγέρη, έρχεται στο Μεσαιωνικό Θέατρο Τάφρου "Μελίνα Μερκούρη" τη Δευτέρα 25 Ιουλίου, στις 21:00.

Ήταν ένα θεατρικό έργο του Μπωμαρσαί, που έγινε πασίγνωστο όταν ο Ιταλός συνθέτης Τζοακίνο Ροσσίνι, το διάλεξε για να το κάνει όπερα.

            «Ο Κουρέας της Σεβίλλης δεν είναι παραμύθι. Είναι όμως ένα έργο που περιέχει όλα τα υλικά μιας συνταγής για ένα τέλειο Μουσικό Παραμύθι. Έχει δηλαδή μαγεία και ρεαλισμό, χιούμορ και μια ενδιαφέρουσα υπόθεση. Η ιδέα μου ήταν να μετατραπεί η όπερα σε ένα θεατρικό έργο για παιδιά με τραγούδια βγαλμένα από τις όμορφες μελωδίες του Ροσσίνι, έτσι ώστε να προσφερθούν στα παιδιά ακούσματα κλασσικής μουσικής. Ακούσματα τόσο απαραίτητα για την καλλιέργεια του μουσικού τους αισθητηρίου», σημειώνει η Κάρμεν Ρουγγέρη.

            Το έργο διασκευασμένο με τη μεγαλύτερη δυνατή προσοχή, κρατάει τα πιο μελωδικά μέρη της όπερας και μετατρέπει τις άριες και τα φωνητικά σύνολα, σετραγούδια, δημιουργώντας μια όμορφη μουσική θεατρική εικόνα. Όλα αυτά ενώνονται μεταξύ τους με αφήγηση, θεατρικούς διαλόγους, σκηνικά που χορεύουν και πολύχρωμα κοστούμια, με άρωμα εποχής, κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον των παιδιών.

            Λίγα λόγια για το έργο: Όλα ξεκίνησαν στο Πράντο, μια μικρή πόλη της Ισπανίας πολλά χρόνια πριν, όταν η Ροζίνα, ένα χαριτωμένο κορίτσι απ’ τη Σεβίλλη είχε πάει να επισκεφθεί μια θεία της. Δεν είχε προλάβει να μπει στο σπίτι όταν ξαφνικά αντίκρισε τον κόμη Αλμαβίβα, που έτυχε να περνάει από κει. Αυτό ήταν. Μια ματιά ανάμεσα σ’ ένα αγόρι και ένα κορίτσι και η αγάπη της ιστορίας έχει κιόλας γεννηθεί. Λίγες μέρες αργότερα ο Αλμαβίβα στέλνει προξενήτρα στο Γέρο-Μπάρτολο, τον κηδεμόνα της Ροζίνας, για να ζητήσει το χέρι της. Εκείνος όμως αρνείται. Τότε ο Κόμης αποφασίζει να τη βρει μόνος του και με τη βοήθεια του Φίγκαρο, του ξακουστού κουρέα της Σεβίλλης.

 

9η Γιορτή Μουσικής (16-17 Ιουλίου 2016)

          Η 9η Γιορτή Μουσικής στο Άλσος Αγίου Σουλά στη Σορωνή της Ρόδου, θα πραγματοποιηθεί το τρίτο Σαββατοκύριακο του Ιουλίου και συγκεκριμένα στις 16 και 17 Ιουλίου.

         Πολλές μπάντες, επαγγελματικές και ερασιτεχνικές, νέων και ενηλίκων, θα μας χαρίσουν υπέροχες μουσικές όλων των ειδών!Παράλληλα θα υπάρχει οργανωμένη κατασκήνωση, ιππασία, επιτραπέζια παιχνίδια και φυσικά βόλτες στη φύση και στο πανέμορφο άλσος Αγίου Σουλά!

             Φέτος για πρώτη φορά, θα συμμετέχουν μουσικοί από Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ κοντά μας θα είναι και η Ροδίτισσα Μιρέλα Πάχου με τη μπάντα της!

             Παράλληλες δράσεις:

-τουρνουά τέννις juniors (από τον Όμιλο Αντισφαίρισης Αγίου Σουλά),

-έκθεση βιβλίου (οργανωμένη από το Νηπιαγωγείο Σορωνής).

             Για συμμετοχή, ενημέρωση: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., τηλέφ. 6975300157.

 

Άη Γιάννης Κλήδονας (Καλαφουνιάρη)Άη Γιάννη Κλήδονα (Καλαφουνιάρης)

                 Την Πέμπτη 23 Ιουνίου, παραμονή του Άη Γιάννη Κλήδονα (Καλαφουνιάρη), θα είμαστε όπως κάθε χρόνο στο Λαογραφικό Σπίτι Σορωνής Ρόδου, από νωρίς το απόγευμα. Θα υπάρχουν παραδοσιακά εδέσματα από νοικοκυρές του χωριού και μέλη του συλλόγου μας για κέρασμα, θα κάψουμε τα πρωτομαγιάτικα στεφάνια και στις 20:00 οι παιδικές ομάδες παραδοσιακών χορών θα παρουσιάσουν χορούς του τόπου μας.

 

Σύγχρονοι χοροί και έκθεση ψηφιδωτών και ξυλόγλυπτων έργων, Κυριακή 12/06

          Την Κυριακή 12 Ιουνίου 2016 στις 19:30, οι παιδικές ομάδες σύγχρονων χορών θα παρουσιάσουν χορογραφίες με αφορμή τη λήγη των φετινών μαθημάτων, στο προαύλιο χώρο της Στέγης του Συλλόγου.

              Παράλληλα θα ανοίξει έκθεση ψηφιδωτών και ξυλόγλυπτων έργων από τις ομάδες που λειτουργούσαν σε συνεργασία με το ΚΕΚ "Γ. Γεννηματάς" και θα δωθούν οι βεβαιώσεις όλων των ομάδων.

            Η έκθεση θα λειτουργήσει και  τις επόμενες δύο ημέρες, Δευτέρα 13 και Τρίτη 14 Ιουνίου και ώρες 19:00-21:00.

 

Παρουσίαση βιβλίου, Πέμπτη 26 Μαϊου 2016

              Την Πέμπτη 26 Μαΐου στις 19:00, οι Εκδόσεις Μάτι και τα Public Ρόδου, με τη στήριξη του Πολιτιστικού και Λαογραφικού Συλλόγου Σορωνής Ρόδου «Το Αμπερνάλλι», παρουσιάζουν το νέο βιβλίο της Ευανθίας Μάγνη «Κισμέτ: Η Βασίλισσα φορούσε μάσκα».

Περίληψη:

                Αθήνα, σήμερα…

                Η Υπατία ορκίστηκε μπροστά στον καθρέφτη ότι ήταν η τελευταία φορά που δεν έπαιρνε απαντήσεις… Θέλησε να «λύσει τα μάγια», σπάζοντας με μανία το λουκέτο από το παλιό μπαούλο. Άρχισε να βγάζει από μέσα φθαρμένα ημερολόγια, χαρτιά, κιτρινισμένες φωτογραφίες. Ανάμεσα στα χαρτιά, ένα μικρό βελούδινο κουτί έκρυβε ένα χρυσό μενταγιόν με χαραγμένο το γράμμα Α. Ποια ήταν αυτή η μυστηριώδης γυναίκα και γιατί ο πατέρας της είχε κρυμμένα τόσα μυστικά;

                Σμύρνη, παρόν και παρελθόν…

                Ο Άιντεν ξεκλείδωσε τη βαριά αλυσίδα της εξώπορτας. Το παλιό αρχοντικό στην περιοχή Κορντόν πρόσμενε χρόνια κάποιον για να του δώσει ζωή. Μέσα στο αραχνιασμένο δωμάτιο μια γυναίκα με μακριά κόκκινα μαλλιά τον κοίταζε με θλίψη. Φορούσε ένα μακρύ μπλε φόρεμα και μπλε σκουλαρίκια. Ο παράφορος λυγμός της παρέσυρε τον Άιντεν στο παρελθόν… Ξαφνικά όλα σκοτείνιασαν…

Λίγες μέρες αργότερα, ο Άιντεν κρατούσε στα χέρια του έναν φάκελο με στοιχεία για τους παλιούς ιδιοκτήτες. Μέσα στον φάκελο υπήρχε και η φωτογραφία της Υπατίας. Όταν την είδε χλόμιασε… οι δύο γυναίκες ήταν ολόιδιες! Από εκείνη τη στιγμή, η αναζήτηση αυτής της φιγούρας έγινε εμμονή, πάθος, έρωτας.

                Το κισμέτ είχε πια ορίσει ποιος θα βγάλει πρώτος τη μάσκα της βασίλισσας… ή μήπως όχι;

                «Η Ευανθία, μέσω της Υπατίας της, μας ενθαρρύνει να απαλλαγούμε από τις μάσκες μας και να συντονιστούμε με το αληθινό, το μέσα μας. Μόνο που αυτή η διαδικασία συνήθως δεν είναι τόσο ανώδυνη…»Κώστας Μακεδόνας, Τραγουδιστής.

                «Κάποιες τυχαίες συναντήσεις ανθρώπων στη ζωή δοκιμάζονται… Τύχη; Κισμέτ; 

Αφού περάσουν «δια πυρός και σιδήρου», αφού ζήσουν παρέα, με κοινή πορεία, αλλά και μοναχικά, δυσάρεστες και ευχάριστες στιγμές με υπομονή, σύνεση, καρτερικότητα, σεβασμό και εκτίμηση, έρχεται μια μέρα που η ισορροπία βρίσκει πλέον ώριμες αυτές τις συναντήσεις να βαπτιστούν φιλία ή σχέση ζωής. Μέσα από αυτές τις σχέσεις έρχεται η δημιουργία αλλά και η προσφορά.

Η Ευανθία, μέσω των ηρώων της, στο Κισμέτ μας αναλύει τις ανθρώπινες σχέσεις και την ψυχική αναζήτηση του πεπρωμένου μέσω των προσωπικών μας αποφάσεων.» Ζωή Τηγανούρια, Μουσικοσυνθέτρια. 

Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ:

                Η Ευανθία Μάγνη έχει εκδώσει δυο βιβλία στις εκδόσεις Modern Times, με τίτλο «Ο χορός των ψυχών» και «Τα μυστικά του φάρου». Έχει γράψει στίχους για Έλληνες ερμηνευτές όπως οι: Κώστας Μακεδόνας, Δημήτρης Μπάσης, Στέλιος Διονυσίου κ.α.

Επίσης συνεργάζεται με την μουσικό Ζωή Τηγανούρια, σε πολλές Ελληνικές αλλά και Τούρκικες παραγωγές.

                Η Ευανθία Μάγνη εκπροσωπεί την Sony Music Turkey στην Ελλάδα και είναι ιδρυτικό μέλος στην εταιρία Spider Music με έδρα την Αθήνα. Η γνωστή στιχουργός και συγγραφέας αισθάνεται πανευτυχής που ενώνει μελωδικά την Ελλάδα και την Τουρκία.

                Το 2014 η Ευανθία Μάγνη παραλαμβάνει το βραβείο καλύτερης στιχουργού της Τουρκίας από το υπουργείο Πολιτισμού της γειτονικής χώρας. Γράφει στίχους στην τουρκική γλώσσα επί σειρά ετών, μια που η καταγωγή της είναι από τη Σμύρνη. Παραγωγοί του κινηματογράφου και της τηλεόρασης έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να μεταφέρουν τα βιβλία της, που έχουν κυκλοφορήσει στην Ελλάδα, στη μικρή και μεγάλη οθόνη.

 

Θεατρική παράσταση "Ο Άη Βασίλης είναι σκέτη λέρα"

          Η θεατρική ομάδα του Πολιτιστικού και Λαογραφικού Συλλόγου Σορωνής Ρόδου "Το Αμπερνάλλι" καταπιάνεται με τη μαύρη κωμωδία "Ο ΑΙ ΒΑΣΙΛΗΣ ΕIΝΑΙ ΣΚΕΤΗ ΛΕΡΑ". (2007, Συγγραφέας: Josiane Balasko Marie-Anne Chazel-Christian Clavier Gerard Jugnot-Thierry Lhermitte-Brunot Moynot).

            Μία αντί – επίκαιρη εξωφρενική μαύρη κωμωδία που εξελίσσεται στο κέντρο του Παρισιού, στο γραφείο συμπαράστασης απελπισμένων «Η Ζωή είναι Γλυκιά». Οι ήρωες βυθισμένοι στην ουτοπία ότι βοηθάνε τον κόσμο που θέλει να αυτοκτονήσει είναι βαθιά χωμένοι ο κάθε ένας στο δικό του βούρκο και προσπαθεί απεγνωσμένα να διαχειριστεί τους δικούς του δαίμονες. Οι αλλοπρόσαλλες καταστάσεις ξετυλίγονται απανωτά φέρνοντας τους πρωταγωνιστές μπλεγμένους σε μοιραία πάθη με θανατηφόρα κωμικοτραγικά αποτελέσματα. Ο Αι Βασίλης της ιστορίας είναι κομπιναδόρος, αθυρόστομος, ψεύτης και χειριστικός με τους γύρω του, τόσο ώστε να τους φτάσει όλους στα όρια της τρέλας τους. Και μέσα σε όλα ο παράδεισος και ο έρωτας να μην μπορεί να περιμένει… Η συνέχεια επί σκηνής…
           Σκηνοθεσία – προσαρμογή κειμένου Βίκυ Θεολόγη.
           Διανομή: ΤΕΡΕΖΑ: Ελευθερία Σαββάκη, ΛΙΖΑ: Κατερίνα Τσαβλίδη, ΠΑΛΟΜΑ: Κατερίνα Λαμπροπούλου, ΖΟΖΕΤ: Γεωργία Παπάκη, ΜΑΡΙΑΝ: Κική Ρεουλλά, ΡΟΜΙΝΑ: Μιράντα Τομάζου, ΤΑΤΥ: Δέσποινα Διακοφιλιππή, Κυρία ΜΟΡΤΕΖ: Ειρήνη Αναγνώστου, Φωνή off: Μαρίνα Γιωργάκη, ΠΙΕΡ: Φιλήμονας Μιχαλάκης, ΣΟΥ ΕΛΕΝ: Μιχάλης Πούλιος, ΤΖΩΝ: Βαγγέλης Λαός, ΦΕΛΙΞ: Γιώργος Παπαστεργής, Κύριος ΝΤΑΓΚΑΛΑΚΟΒΑΣ: Θοδωρής Παπαθεοδώρου, ΡΕΝΕ: Παναγιώτης Λουκάς Μπέλλος.
Θεατράκι Γυμνασίου Σορωνής: 6-7 Μαΐου, στις 20:00.
Δημοτικό Θέατρο Ρόδου: 14-15 Μαΐου, στις 20:00.
*η παράσταση είναι ακατάλληλη για παιδιά κάτω των 14 ετών.

 

7η Γιορτή Παραδοσιακών Χορών (στις 23/04/2016)

          H "7η Γιορτή Παραδοσιακών Χορών", με αφορμή τη παγκόσμια ημέρα χορού που έχει θεσμοθετηθεί από την Unesco, θα πραγματοποιηθεί το Σαββατο 23 Απριλίου 2016 στις 19:30, στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου. 
          Φέτος συμμετέχουν:
Λύκειο Ελληνίδων "Εργάνη Αθηνά", Πολιτιστικός Σύλλογος Έμπωνα "Ο Αττάβυρος", Σύλλογος Γυναικών Κοσκινού, Σύλλογος Ποντίων Ρόδου "Ο Διγενής", Πολιτιστικός Σύλλογος Παστίδας Ρόδου "Το Καμάρι", Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος Σορωνής Ρόδου "Το Αμπερνάλλι".

          Συνδιοργάνωση: Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ΔΟΠΑΡ.

 

Νέα σεμινάρια στη Στέγη του Συλλόγου μας (τέλη Μαρτίου & αρχές Απριλίου)

            Δύο νέα σημαντικά σεμινάρια, σε συνεργασία με τα ΚΕΚ "Γεννηματάς" διοργανώνονται στη Στέγη μας:
           1: Σεμινάριο Υγιεινής και Ασφάλειας Τροφίμων με πιστοποίηση ΕΦΕΤ: επιχειρηματίες και υπάλληλοι που απασχολούνται σε επιχειρήσεις που εμπορεύονται, διακινούν, παράγουν ή μεταποιούν τρόφιμα.
Οι επιχειρήσεις έχουν υποχρέωση να έχουν καταρτισμένο όλο το προσωπικό τους που έρχεται σε επαφή με τρόφιμα (συσκευασμένα ή μη) διαφορετικά υπόκεινται σε διοικητικά πρόστιμα ύστερα από ελέγχους.
Μετά την επιτυχή παρακολούθηση του προγράμματος οι εκπαιδευόμενοι για να πάρουν το απαραίτητο πιστοποιητικό κατάρτισης είναι απαραίτητο να συμμετάσχουν στην γραπτή αξιολόγηση η οποία διεξάγεται στη Ρόδο κατόπιν προγραμματισμού από τον ΕΦΕΤ.
Η κατάρτιση διαρκεί 10 ώρες, θα υλοποιηθεί σε 2 ημέρες (2 πεντάωρα) και έχει κόστος 80€ (τα οποία πρέπει να πληρωθούν στους υπεύθυνους την πρώτη ημέρα, συμπεριλαμβανομένου του παράβολου εξέτασης ΕΦΕΤ που είναι 30 €). Ημερομηνίες για παρακολούθηση του σεμιναρίου: ΣΑΒΒΑΤΟ 26 ΚΑΙ ΚΥΡΙΑΚΗ 27 ΜΑΡΤΙΟΥ, 09:00-13:30.
           2: Σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών για ενήλικες, γονείς, καθηγητές, δασκάλους κτλ. (χρειάζονται 20 άτομα-δωρεάν-βεβαίωση συμμετοχής). Ημερομηνίες: ΣΑΒΒΑΤΟ 2 ΚΑΙ ΚΥΡΙΑΚΗ 3 ΑΠΡΙΛΙΟΥ, 10:00-14:00.
           Πληροφορίες Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. και 6975300157, 6974707727, 2241360942.

 

17ο Καρναβάλι Σορωνής!

          Το 17ο συνεχόμενο Καρναβάλι Σορωνής, που διοργανώνει ο Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος Σορωνής Ρόδου "Το Αμπερνάλλι" , θα κορυφωθεί την Κυριακή της Αποκριάς 13 Μαρτίου, με την καρναβαλική παρέλαση αρμάτων και πεζοπόρων τμημάτων! Παράλληλα, εκείνη την εβδομάδα, όπως κάθε χρόνο, θα υπάρχουν διάφορες δράσεις και οι παραδοσιακές "Καμουζέλες".
          ΜΑΖΙ ΜΑΣ για πρώτη φορά οι «Los Champicos Rhodes Salsa Club» και τρία μέλη από τονΠολιτιστικό Σύλλογο Βραζιλίας της Αθήνας «Lar Brasileirο» που έρχονται από την Αθήνα για το καρναβάλι μας!!! Φυσικά θα συμμετέχει, όπως γίνεται τα τελευταία χρόνια και η Ομάδα Zumba του Συλλόγου μας.

          Παρουσιαστές της φετινής καρναβαλικής παρέλασης ο Ματθαίος Χατζηγεωργίου (ραδιοφωνικός παραγωγός και DJ) και η Βίκυ Θεολόγη (θεατρολόγος, σκηνοθέτης)!

          Ευχαριστούμε από καρδιάς όλες και όλους όσους στηρίζουν το θεσμό του Καρναβαλιού Σορωνής και ιδιαίτερα τους φετινούς μεγάλους χορηγούς: «Ωδείο Αιγαίου», Κέντρο Ξένων Γλωσσών «Unicorn», Βιβλιοχαρτοπωλείο «Η Πηγή», Κρεοπωλείο «Στρατής», Παραδοσιακός Φούρνος «Το Ψωμί του Παππού».

       Για δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να απευθύνεστε στα τηλέφωνα 2241360942, 6975300157, 6974707727. Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

 

κοπή Βασιλόπιτας

          Την Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2016 στις 19:00, σας προσκαλούμε στην κοπή της Βασιλόπιτας του Πολιτιστικού και Λαογραφικού Συλλόγου Σορωνής Ρόδου "Το Αμπερνάλλι", με ζωντανή έντεχνη και ροκ μουσική, κρασάκι και κεράσματα! Χρόνια πολλά και καλή χρονιά!

 

GTranslate